Egy meleg napon nincs jobb, mint egy isteni, hűs limonádé. Főleg, ha természetes alapanyagokból, frissen készítjük el otthon. Az alap limonádé 3 összetevőből áll: víz, cukor és citrom leve. Ha jól találjuk el az arányokat, elkészíthetjük az igazán tökéletes alaplimonádét, amit utána kedvünkre átalakíthatunk vagy gazdagíthatunk más összetevőkkel.
A NÁLAM BEVÁLT LIMONÁDÉ ALAPRECEPT
3 közepes citrom leve
6 evőkanál cukor
1,5 liter víz
A legnehezebb rész (ha cukorral készítjük), hogy ne maradjanak „ropogós cukordarabok” a limonádéban. Ha éppen nincs kedvem a cukorszirup főzéssel bajlódni, egy pofon egyszerű módszert vetek be: a cukrot kimérem egy edénybe, közben a vízforralóban forralok vizet, majd a még lobogó vizet (szűk ½ liter) ráöntöm a cukorra és többször átkevergetem.
Amíg kinyomom a citromfacsarón a citromokat, a cukor felolvad és nincs más hátra, minthogy a részek egésszé álljanak össze: A citromlét beöntöm a kancsó aljára, ráöntök 1 liter jó hideg vizet, majd a cukros langyos vizet is hozzáöntöm. Díszítésnek citromkarikákat adok hozzá és bőséges mennyiségű jeget.
CUKORMENTES ELKÉSZÍTÉS
Természetesen cukormenetesen is elkészíthetjük az alaplimonádét. Mivel sokféle cukorhelyettesítő létezik már a piacon, így azt javaslom, hogy nézzétek meg a csomagoláson található édesítő vs. cukor átváltási arányt és annak megfelelően készítsétek el.
Ide kattintva találtok néhány különlegesebb limonádé receptet is, ha kedvetek lenne kísérletezni.